Секреты древнегреческого виноделия

Опубліковано Marina 18.02.2024 0 Коментарі

Полки сьогоднішніх супермаркетів пропонують скуштувати велику кількість вин. Щоб купити вино, вже не обов'язково залишати дім. Завдяки сервісу онлайн-доставки Турбо можна без зайвих клопотів спробувати найкращі колекційні та маркові напої, не сумніваючись у їх якості. Мало хто з гурманів і звичайних цінителів традиційного вина детально знайомий з його історією та особливостями виробництва. Проте еволюція виноробства бере свій початок з давніх часів.

7qPPfgZFapwOCQusjXDqrKiG9bqD_wPncXX6xQ2WSvYt7L4gj9tPAQhUmKqtuHnpErrtdGDikd_UjnLrwpH6iHEhFy1rS5REoizBzlLMtcEPu8KfB3qvAhVewqP9NsMriTSH7oBqwWs

Протягом багатьох століть технології неодноразово змінювалися і вдосконалювалися. Сучасне виробництво ароматних напоїв передбачає багато нюансів, які беруть свій початок з земель, населених давніми греками. Навіть римські багатії віддавали перевагу грецькому вину під час обрядів на честь всемогутніх богів.

Вирішальне значення має клімат

Давні мешканці балканського півострова розміщували виноградники на територіях, які відповідали ряду вимог:

  • максимальна кількість сонячних днів на рік;
  • відсутність крутих схилів;
  • наявність рихлих, добре провітрюваних і прогріваних ґрунтів;
  • близькість до морського узбережжя.

До щастя, кліматичні умови Давньої Греції були дивовижно підходящими для організації виноробства на найвищому рівні. Величезні площі виділялися під виноградники на територіях колоній, розташованих у причорноморській зоні. Вина, приготовлені в різних регіонах, помітно відрізнялися між собою через погодні умови, ступінь зволоження ґрунту та місцеві звичаї.

Чи варто поливати вино водою

В результаті багатовікової селекції вдалося вивести багато цінних сортів, схильних до активного накопичення цукру. Саме його вміст дуже суттєво впливає на якість готового продукту. Щоб підвищити вміст цукру в ягодах, греки використовували унікальні агротехнічні підходи:

  • часткове видалення листя;
  • загинання та підв'язування лози;
  • пізній збір підсохлих ягід;
  • сушка під сонячними променями та в тіні з метою мінімізації вмісту води.

Основними критеріями оцінки давньогрецького вина вважалися солодкість і міцність. Практикувалося додавання різних мінеральних і рослинних домішок, сприяючих освітленню, ароматизації та наданню цілющих властивостей.

Багато з цих інгредієнтів успішно пройшли випробування часом і на віки залишилися серед обов'язкових компонентів у рецептурах кращих виноробів, а потім дійшли до сучасних виробників. Завдяки додаванню бджолиного меду вдається суттєво підвищити міцність. Вина Давньої Греції відрізнялися від сучасних підвищеною густотою та солодкістю. Порою доходило до того, що їх важко було пити. Звідси виникла відома традиція розбавляти вино водою.

У наш час, коли процвітають онлайн-продажі вина з турбо доставкою, мало хто задумується, що в давності перед переробкою виноградні грони вимачували в морській воді. Її також додавали в сусло та глиняні посудини перед наповненням.

Вино служило одним із основних атрибутів для давніх мешканців Апенінського півострова. Так само як і греки, вони вважали, що цей продукт повинен бути присутнім у меню кожного жителя незалежно від соціального статусу. Так, римський державний діяч Катон з цього приводу радив феодалам готувати вино з розрахунком на те, щоб воно обов'язково дісталося рабам.

Нічого дивного не було в тому, що на сніданок їли звичайний хліб, змочений вином. Без дегустацій міцних напоїв не обходився також ситний обід, під час якого вино запивали будь-які страви. Під час масових застіль у Давньому Римі присутній був громадський розпорядник, який відповідав за правильні пропорції змішування вина з водою.

 У наш час, любителі вина віддають перевагу його пити ввечері, на застіллях або ж у свято. Щоб спробувати найкращі вина, зараз досить у будь-який момент відвідати ресторан або замовити доставку онлайн-супермаркета Турбо додому.

Написати коментарі